Domain, internet sitenizin internet dünyasındaki kimliğidir. İnsanlar domain adresinizi yani sitenizin kimliğini yazarak internet üzerinde sitenize erişim sağlar. Bir domain adresi akılda kalıcı, kısa, sade ve internet sitesi içeriğiyle uyumlu olmalıdır.
MERAK ETTİĞİNİZ BAZI KONULAR MI VAR?
Sıkça Sorulan Sorular
Satın almaya uygun durumda alan adlarını (domain) bulmak için domain sorgulama işlemi yapmalısınız. Domain arama çubuğu ile bir sorgu başlattığınızda ilgili kayıt operatörüne bu istek iletilir ve gelen yanıtlar sayfada listelenir. Bu sayede boştaki alan adlarını bulmanıza yardımcı olur.
ICANN, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu olarak bilinir ve 1998 Los Angeles, Kaliforniya, ABD merkezli kâr amacı gütmeyen özel sektör bir kuruluştur. ICANN'ın amacı, dünya genelinde internetin bütünlüğünü ve kararlılığını desteklemektir.
Domain Whois Gizleme, domain satın alırken verdiğiniz kişisel bilgilerin (mail adresi, telefon ve adres) 3. şahıslar tarafından görüntülenmesini engellemeye yarar. Bu sayede domain sahibi spam maillerden ve istenmeyen olaylardan korunmuş olur.
Domain sorgulama işlemi, bir alan adının müsaitliğini kontrol etmek için yapılır. Bu işlem Whois sunucuları üzerinden gerçekleştirilir. Whois gizliliğine sahip olmayan domain sahiplerinin bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Domain Whois Sorgulama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Hayır, domain tescil işlemi uluslararası bir sistem tarafından yapılır ve ödemeniz bu sisteme iletilir. Domain kayıt edildikten sonra değiştirilemez veya ücret iadesi mümkün değildir.
Domain tescil, bir alan adının belirli bir süre için kayıt edilmesi işlemidir. Domain tescil ederken Whois bilgilerinde yazılacak isim ve mail adresinin size ait olduğuna dikkat etmelisiniz.
Domain tescil ve kayıt işlemleri merkezi yurtdışında bulunan ICANN ve IANA kurumları tarafından organize edilmektedir. Domain sistemi uluslararası kurallara göre organize edildiği için ücretsiz olarak kayıt edilemez. Domain uzantısının fiyatı, uzantıyı organize eden kurumun politikaları ve maliyetleri ile belirlenir.
Domain satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerin en başında, satın alınacak domain için geçmiş sorgulaması yapılmalıdır. Ayrıca düşük ücret sunan firmaların yanı sıra, yenileme fiyatlarının da incelenmesi önemlidir. İstediğiniz alan adı akılda kalıcı ve işinizi yansıtan bir domain olmalıdır.
.TR alan adları hariç diğer tüm uzantılar (örneğin .com, .net, .org) "ilk gelen alır" kuralıyla çalışır. Ancak önemli bir markanız varsa ve haklarınızı ihlal eden bir kullanım söz konusu ise uluslararası marka hakem heyeti (VIPO) ile dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz. Aksi durumda daha önce kayıt edilmiş bir alan adı boşa düşerse yeniden kayıt edilebilir.
Evet, kredi kartı ile yapılan domain satın alma işlemi anında işleme girer ve domain kayıt otoritesine iletilir. Yine de domain kayıt olduktan sonra müşteri panelinde inceleyip whois sorgusu ile kontrol edebilirsiniz. Domain Whois Sorgusu için tıklayın.
ccTLD (Ülke Kodlu TLD) ve gTLD (Genel Üst Düzey Domain) arasındaki farklar şunlardır: ccTLD'ler belirli bir bölgeye veya ülkeye özgü alan adı uzantılarıdır, gTLD'ler ise coğrafya veya ülke tanımı olmaksızın genel kullanım için olan uzantılardır.